Het ik kies bewust logo onder de loep
Al tijden kijk ik met argusogen naar het ik kies bewust logo. Naar mijn mening een goed initaief, maar helaas is de uitvoering om te huilen. Tijdens mijn zoektocht naar suikervrij kant en klaar voedsel zag ik regelmatig een product met het keurmerk, ondanks de toegevoegde suikers. Nu vind ik persoonlijk hun marge erg ruim. Nog beter, als het om de gezondheid van een consument gaat moet je een keurmerk geven aan de beste producten. Producten zonder toegevoegde onnatuurlijke geraffineerde suiker, producten zonder transvetten, producten zonder zout, producten met enkel naturlijke e-nummers en producten met minstens het aantal vezels dat het natuurlijke product nog zou moeten bevatten.
Dan kun je bijna alle voorverpakte producten uit je ik kies bewust lijst halen, er blijft namelijk weinig over. Prima! Nu staat "ik kies bewust" voor "ja ik wil wel gezonder eten, maar ik wil wel nog alles kunnen eten!". Als je je gaat bedenken dat het aanvragen van zo'n keurmerk een duit geld kost, dan snap je ook wel dat het erg aantrekkelijk is om de marges flink op te rekken. zo mag groente uit blik 200 mg natrium bevatten, dat is per 2 ons groente ongeveer 1 g zout (max. aanbevolen is 2400 mg natrium per dag, al is dat al behoorlijk aan de hoge kant).
Voor broodproducten is deze marge ook enorm opgerekt. Per 100 g g brood (3 sneetjes) hoeft er maar 1.3 g vezel in te zitten. Dat is ongeveer het aantal vezels dat er in witbrod in zit. Voor rijst is dit een magere 0,7 g vezel. Om op de aanbevolen 25 g vezels te zitten kun je beter niet kijken naar het ik kies bewust logo.
Nog erger schrok ik van de volgende marge, max. 20 g suiker per 100 g ontbijtproduct en max. 1 g zout.De producten die dus voor 20% uit geraffineerde suikers bestaan krijgen ook bij aanvraag een ik kies bewust logo. Ook hier wordt een magere marge van min. 1.3 g vezel per 100 g aangehouden. Ook broodbeleg mag voor max. 30% uit suiker bestaan, dit verklaart duidelijk de opmars van light producten. Minder vet, meer suiker.
Geraffineerde en bewerkte olien mag wel (ook de transvetten die hierin zitten, tot een max. van 1.3 g per 100 g), maar natuurlijke vetten zoals roomboter mag max. 30 g verzadigd vet bevatten. Gezondere bak en baad producten zoals roomboter en kokosolie worden uitgesloten vanwege hun natuurlijke gehalte aan verzadigde vetten.
De conclusie ik duidelijk. Het logo kun je beter met een korreltje zout nemen, of eigenlijk een hele emmer want naar mijn mening kunnen ze voor zout beter geen marge hanteren. Bijna ieder product voldoet. De consument komt wederom bedrogen uit, maar daarom mijn advies. Kies bewust, kies niet voor de "ik kies bewust logo's" maar ga met je gezonde verstand op de achterkant van de etiketten kijken en kies voor je eigen gezondheid.
bron: https://www.ikkiesbewust.nl/uploads/files/Productcriteria_versie_4_3.pdf